Ací podeu veure un vídeo publicat a partir de la història d'una xiqueta anomenada Ahren, de 12 anys, que relata la seua vida davant un món d'injustícies.
Aquest tracta sobre les condicions de vida respecte al moviment obrer del segle XIX.
En el segle VIII a.C. Roma era una xicoteta ciutat. Uns segles després es
va convertir en un gran Imperi estenent-se per tot el Mediterrani.
Gràcies a una sàvia organització política i a la creació de un poderós
exercit, van ampliar el seu territori fins convertir-se en l’imperi més important del món.
Els romans van arribar a la Península en el s. III a. de Crist i, després
d’un llarg període de lluita, la van conquistar i la van colonitzar
convertint-se en una província romana a la que van cridar Hispania.
La romanització és el procés pel qual la llengua, les costums i la cultura romana és poc a poc assimilada pels hispans, durant el període del domini romà sobre la península.
Una vegada conquistada Hispania, els romans la van incorporar a l'Imperi Romà i van organitzar el seu territori per controlar-ho millor. Primer, van dividir Hispania en províncies cadascuna d'elles dirigida per un governador. El nombre de províncies va anar augmentant amb el pas del temps.
Primerament van ser dos, després van ser tres i al segle III d.C. els romans van dividir Hispania en cinc províncies: Bética, Lusitania, Taraconense, Gallaecia i Cartaginense. L’actual territori valencià va estar inclòs en la província Tarraconense.
Els romans van construir ciutats i una extensa xarxa de carreteres,
anomenades calçades, que arribava fins a Roma, la capital de l’Imperi. En la
nostra terra van construir calçades com
la via Augusta, i van fundar ciutats com Lucentum (Alicante), Saguntum (Sagunt)
o Valentia (Valencia). Els principals aspectes de la romanització van ser: -La romanització va començar amb els legionaris, soldats romans que van transformar els poblats en ciutats. -Els romans van transmetre la seua cultura a tot el territori conquistat.
-Van construir calçades, aqüeductes, temples, teatres, termes, amfiteatres...
-Van implantar en tot el territori les lleis de l’Imperi Romà. El dret romà.
-Els hispans van convertir el llatí en el seu dioma, solament va quedar l'euskera com a llengua anterior a la conquesta. També van canviar a les creences i religions romanes, el cristianisme es va convertir en la religió oficial de tot l'Imperi Romà.
-La societat estava organitzada en persones lliures i esclaus.
-Els romans eren excel·lents constructors. Construïen amb dos nous materials: ciment i formigó. Decoraven els sòls i parets amb pintures i mosaics.
Per tant, el llegat romà és immens i el podem trobar en restes d’edificis i construccions i en molts altres aspectes de la nostra vida quotidiana, com ara el traçat urbanístic de les nostres ciutats, el calendari, les lleis, moltes expressions, etc. Ací podeu veure un vídeo per conéixer un poquet més sobre la Hispania Romana:
Voleu conéixer alguns exemples heretats directament de l'antiga civilització romana?
Els romans van transmetre la seua cultura a tot el territori conquistat.
La romanització va consistir, sobretot, en què per aquella Espanya, convertida en província (Hispania romana), es va extendre amb promptitud i summa facilitat l'idioma de Roma: el llatí.
La llengua llatinava aconseguir imposar-se a les altres llengües nacionals, excepte a l'euskera, per mitjà dels funcionaris, de l'exèrcit, de l'ensenyament i del culte religiós, però sobretot a través de les relacions comercials, ja que era la llengua universal als països del Mediterrani.
Els hispans van convertir el llatí, en el seu idioma. Va ser l’origen de nombroses llengües, ja que es va estendre per tot el seu territori transformant-se, pel contacte amb les llegües natives, en les actuals llengües, com el castellà, el català, el gallec, solament va quedar l’euskera com a llengua anterior a la conquesta.
Ací podeu veure alguns exemples:
Encara que ara es considera com un llenguatge mort, l’etimologia de paraules que usem a diari tenen els seus arrels en el llatí i per tant segueix present en la nostra cultura.
Ací podeu trobar alguns exemples de paraules en llatí que utilitcem actualment:
Una qüestió veritablement important en la Història del nostre país és la introducció al Cristianisme.
La religió politeista romana i, posteriorment el cristianisme es va difondre per l'Imperi Romà i també per Hispania. En Palestina, una regió oriental de l'Imperi Romà, vivia el poble jueu, que conservava su religió, el judaisme. Els jueus creien en un únic déu (Yahvé) i esperaven l'arribada d'un salvador: el Mesías. Alguns jueus van reconéixer a Jesús, nascut en Belén, com el Mesías esperat, el fill de Déu. Jesús es va criar a Natzaret, un xicotet poble de Galilea, i als 30 anys va començar a predicar un nou missatge religiós.
La seua doctrina, el cristianisme, prometia la salvació eterna a tots els homes i dones de bona voluntat que practiquessin l'amor a Déu i al proïsme i que visqueren despresos de béns materials.
Jesús va morir crucificat quan tenia 33 anys, perquè ni les autoritats romans ni els jueus estaven d'acord amb el que predicava.
El cristianisme s'expandix per l'Imperi.
El cristianisme proclamava la igualtat entre totes les persones, foren amos o esclaus. A més, era contrari al culte de l'emperador.
Així doncs, la nova religió no agradava ni a les autoritats ni a les classes altes, però atreia als més humils.
Els primers cristians van ser perseguits i martiritzats. A poc a poc el cristianisme va ser acceptat i els cristians van deixar de ser perseguits.
Al segle IV l'emperador Constantino va autoritzar el cristianisme i, al cap d'uns anys ja era la religió oficial de l'Imperi.
Es sap que al final del segle I el cristianisme ja havia arribat a Hispania.
Ací podeu trobar més informació sobre la Història del Cristianisme a Espanya.
Perquè cregueu que eixa preciosa ciutat anomenada Lleó porta tal nom?
Perquè en principi allí s'assentà la Legio Gemina, origen de la ciutat que els romans anomenarien Legio i que ara coneixem per Lleó.
I eixa anava a ser una de les majors diferències amb l'Espanya preromana: que als antics toscs poblats, d'íbers com de celtes i celtíbers, es produirien modernes ciutats com les que creixien per tot l'Imperi Romà. Unes per transformació d'antigues poblacions preromanes; altres per fundació directa. I d'aquesta manera podeu trobar al mapa una sèrie de ciutats amb forta empremta romana, on encara podeu veure precioses restes d'aquella antiguitat: Tarraco (Tarragona) com Emérita (Mèrida); Legio (Lleó) com Lucus (Lugo). I també Cesarea Augusta (Saragossa), una ciutat alçada al començament del regnat del primer emperador romà, que per això porta el seu nom. Altres s'alçarien en punts estratègics del centre dels dos altiplans, com Toletum (Toledo) sobre el Tajo o com Asturica (Astorga) en l'altiplà superior. També tenim Cartagonova (Cartagena), Corduba (Còrdova), i altres moltes que seria molt llarg anar citant, encara que hi ha una que no la podeu oblidar: Hispalis (Sevilla).
Imatge de la Còrdova romana, on es pot veure el port:
Totes estes ciutats estaven comunicades amb Roma per calçades:
Però els romans no es van limitar a alçar ciutats o a reconstruir antics poblats indígenes. Van fer molt més.
D'on han eixit les primeres vies que tenim actualment a Espanya?
Entre altres coses, els romans varen fer una cosa que seria vital per a ells, i aneu a comprendre-ho molt bé: les vies i carreteres, això és, les vies de comunicació que permeteren als romans arribar a totes parts. A pas de càrrega amb les seues legions, però també permetent viatjar als comerciants i, sobretot, transitar la cultura.
I d'això podeu vore molts exemples per les restes d'aquella Espanya romana, que encara queden per tot arreu. Anem a recordar-vos alguns, que segurament ja coneixereu o n'haureu sentit parlar. Així, entre les calçades, La Via de la Plata, que unia Hispalis (Sevilla) amb Asturica (Astorga), passant per Emerita (Mèrida) i per la mateixa Salmantica (Salamanca).
Sabieu que elsenginyersromansvan teixira la península ibèricauna xarxade més de300vies?
Entrelesprincipalsisecundàries, comptaven en el seuconjuntambuna extensiósuperior als8.500km.
Principals vies d'Hispània:
La Rutade la Plataera l'antigaviaromana quetravessavaHispàniade norda sud. Comunicava elterritori delsastursambla fèrtilBètica. Repla seva denominacióper ser laruta queconduïaalsricsjacimentsaurífersiargentíferosdel nord-oesthispà.Uniaen el seu tramprincipal2 ciutatsfundadesperAugust,EmeritaAugusta(Mèrida) iAsturicaAugusta(Astorga), pobladesambdues perlegionarisveterans delesguerrescontracàntabresiasturs. UnramalnorduniaAstorgaambGigia(Gijón) mitjançantLegio(Lleó), i unramalsudfeia el mateixdes de MèridaaItàlica(prop de Sevilla) i després aGades(Cadis). Des d'allàera ràpidala comunicaciópel maramb Roma. Tambétravessavaaltrespoblacions comSalmantica(Salamanca) iNorbaCaesarina(Càceres).
La ViaAugustaera la viaromana mésllarga de la penínsulaibèrica. Ambels seus prop de1.500 km uneix elsPirineusambCadis, en el sudd'Espanya.L'emperadorAugustva ordenar la sevarehabilitacióamb el canvid'erai li va donarel seunom aaquestavia. Es va convertir en una important viade comunicació del comerç entrelesciutats, lesprovíncies iels portsde la Mediterrània.
Com construien els romans aquestes calçades?
En la construcció d'una via, els romans el primer que feien era traçar el reccorregut que deuria seguir la carretara i excavaven dos petits canals que eren recoberts per dos fileres de pedres, quedant delimitada la seua amplitud. Després obrien un canal entre les dos fileres i posaven en el fons pedres sense argamassa (statumen). A continuació cobrien aquest primer estrat amb una grossa capa de sorra o grava, de vegades mesclada amb morter (rudus). Finalment col·locaven un revestiment format per pedres triturades (nucleus) o per lloses de pedra (stratum). D'aquesta manera s'anaven construint les calçades:
Els romans foren molt bonsconstructors.Estengueren per Espanya,afavorinten granmesura el seudesenvolupament, les seues importants construccions.Varen entraraviaten primerllocperterrescatalanesdelscomtatsde la MarcaHispànicaon varen desenvoluparel seu primerromànicies van estendreper la restaambl'ajudadel Camíde Santiago idelsmonestirsbenedictins. Van deixar la sevaempremtaespecialmenten edificisreligiosos(catedrals, esglésies, monestirs, claustres, ermites...) que sónelsquehan arribat alsegleXXImillor opitjorconservats, peròes van construirtambé en aquestestilelsmonumentscivilscorresponentsa la seva època, encara que deaquestsúltimses conservenbastantsmenys(ponts, palaus, castells, murallesi torres).
Sabíeu que moltes de les seues construccions perduren en l'actualitat?
Les basíliques, principalment construides com a casa real, es van edificar per tot l'Imperi i varen ser utilitzades per administrar justícia i ocupaven un lloc preferent en les ciutats. Elscristians aprofitaren la formabasilicali, en molts casos, elspropis edificisromansper utilitzarcom a recintereligiósoficial per a lacelebracióde la litúrgia.
Foro romano
La basílica de San Isidoro de Lleó:
I els ponts? No heu sentit dir en molts llocs "aquest és un pont romà"?
Que aquests són i encara es conserven el famós pont que creua el Tormes,
en Salamanca, o el pont d'Alcàntara que franqueja el Tajo. I fixeu-se
bé: aquest era tan important, tan important, que el propi emperador
Carles V el va manar reforçar i embellir mil anys més tart. Però haviem
parlat de les ciutats romanes. Què ens queda d'elles amb tantes
urbanitzacions recents? Les muralles! Aneu a Lleó, aneu a Lugo. Allí les
podeu veure encara. A les de Lugo fins i tot tan ben conservades que,
com eren tan àmplies, permeten als lucences tindre allí un bell passeig.
Pont romà sobre el riu Guadiana (Mèrida)
Pont romà de Salamanca
Coneixeu la típica forma semicircular dels teatres? No recordeu haver-ne vist cap?
El teatreromàva ser unaconstrucció típicade l'Imperi, en toteslesprovíncies, amb la finalitat d'interpretaciód'obresdramàtiquesgreguesillatines. Els teatres romans que podem en l'actualitat a Espanya són: el Teatre romà de Càdis, el de Cartagena, el de Còrdova, Màlaga, Mèrida, Sagunt, Sarragossa, entre altres. A continuació podem veure'n alguns d'ells:
Teatre romà de Cadis.
Teatre romà de Màlaga
Teatre romà de Mèrida
Sabeu què són els amfiteatres? Unamfiteatreés un tipusde llocpúblicde la civilitzacióromana, utilitzat per acollirespectaclesi jocs(munera, lluita de gladiadorsivenationes, lluita d'animals, ...). A que sona com si fóra un tipus de teatre? Doncs, a partde la seva funció, la diferència mésnotòriaentre unamfiteatrei unteatreromàclàssic,és quel'amfiteatreté formacircularo ovalada, mentreque el teatreéssemicircular.
A Espanya podem vore alguns amfiteatres com l'amfiteatre de Segòbriga a Cuenca, el de Cartagena, el de Còrova, el de Mèrida i l'amfiteatre de Tarraco (Tarragona).
Amfiteatre de Tarraco (Tarragona)
Amfiteatre de Segòbriga (Cuenca)
I els circs que tant vos agraden, d'on han eixit? Aquests eren utilitzats per les carreteres decarrostiratsper cavalls, que eren l'esport méspopularde Roma iagradavaatoteslesclassessocials. En elscircstambées feienrepresentacions queglorificavenelsesdevenimentsde l'Imperi,combatallesnavals, per a això elcirceraomplertd'aigua, tenien formade ferradura, inspiratsen elshipòdromsiestadisgrecs,però moltmésgran. Cal diferenciar-lo de l'amfiteatre, sent utilitzat per a espectacles de carreteres i per la seua forma el·líptica.
Podem trobar el circ romà de Mèrida, el circ romà de Tarraco (Tarragona), circ romà de Calahorra (Granada), circ romà de Toledo, circ Romà de Segòbriga (Cuenca) i circ romà d'Alhambra (Ciutat Real).
Circ romà de Mèrida
També podem parlar dels aqüeductes. Eren canals artificials que permitien transportar aigua contínuament desde llocs remots fins a les ciutats romanes. Elsenginyersromans, gràciesfonamentalment al seuúsdel formigó, van ser els que van posara punttècniquesque es van podergeneralitzarper toteslesciutatsde la Mediterrània. Ambtot, els factors tècnicsno van ser elsúnicsque van contribuira difondre aquesttipusd'obres, va fer faltatambéla unitatpolítica de l'Imperii l'existènciad'un sistemaeconòmicfort quecreéslescondicionsper aldesenvolupamenturbà.
Alguns dels aqüeductes més importants a Espanya són:
Aqüeducte de Segòvia
Aqüeducte de les Ferreres (Tarragona)
Aqüeducte dels Miracles (Mèrida)
Aqüeducte de Penya Tallada (Província de València)
Per acabar, podeu veure un vídeo sobre l'arquitectura romànica i tot el que ens ha aportat:
Nohi ha capaltracivilització quehajadespertattantinterés a travésde la història, comho ha estatl'ImperiRomàdesprés de la sevacaiguda idissolució. A mésde la seva dilatadadurada en eltempsiextraordinàriadimensióterritorial, sorprénespecialment quesorgísd'un llogaretde pastorsestablertaenun tàlvegpantanósa la vora delTiber. Comvan poderaquellsmiserablesramadersaixecar unacivilitzaciópolítica itecnològicamenttanavançadacom perquèel seu llocd'origen,Roma, arribésa ser coneguten l'antiguitatcomel melic delmón? Una delesformes perconéixer aquestimperiserà a travésde la història queguardenles monedesencunyadesen aquesta època.
La basemonetàriaestava basadaen una únicamoneda, heretadade romansibizantins, elTremissisotrient(terç de sòlidauri). Moneda de Trajano: El regnatde Trajanoés pocconegut, però les sevesmonedessón riquesen fetshistòrics.Aquesta ésuna de les sevesmonedesoriginals:
En l'intervaldel cinquèal sisèconsolat, Trajanova ordenargransobresde netejaimilloradelescanalitzacionsde Roma, va engrandiriembellirel circ, va fer construir diversostemples, va tendirun noupont sobre elDanubi, etc.A la fídel sisè consolat va fer construir elFòrum ila basílicaUlpiana. Pel que fa aaltres fetsgravaten moneda, Plinirelata queTrajanova proveira l'educacióilesnecessitatsde cincmil nens, va conquistar laPartia, va imposar-hi al reiPartamaspacio, i a més va sotmetrel'ArmèniailaMesopotàmiaa la llei delpobleromà.
Moneda de Gordiano:
Calendari: La ideade dividir eltempsen dies, setmanes, mesos ianys noésoriginalmentromana. No obstant això, el calendari que utilitzemactualment (Gregorià) té la seva baseen el qualJuli Cèsarva implantara Romai quees va cridar, en el seu honor, Juliano. Es va basaren el movimentdel Sol, de manera que es van acabarambelsdesfasamentsentrelesestacionsiles seves datesastronòmiques. A més, va crear els anys de traspàs.
Per veure de quina manera quedaria dividit el calendari podeu accedir al següent enllaç: