Però els romans no es van limitar a alçar ciutats o a reconstruir antics poblats indígenes. Van fer molt més.
D'on han eixit les primeres vies que tenim actualment a Espanya?
Entre altres coses, els romans varen fer una cosa que seria vital per a ells, i aneu a comprendre-ho molt bé: les vies i carreteres, això és, les vies de comunicació que permeteren als romans arribar a totes parts. A pas de càrrega amb les seues legions, però també permetent viatjar als comerciants i, sobretot, transitar la cultura.
I d'això podeu vore molts exemples per les restes d'aquella Espanya romana, que encara queden per tot arreu. Anem a recordar-vos alguns, que segurament ja coneixereu o n'haureu sentit parlar. Així, entre les calçades, La Via de la Plata, que unia Hispalis (Sevilla) amb Asturica (Astorga), passant per Emerita (Mèrida) i per la mateixa Salmantica (Salamanca).
Sabieu que els enginyers romans van teixir a la península ibèrica una xarxa de més de 300 vies?
Entre les principals i secundàries, comptaven en el seu conjunt amb una extensió superior als 8.500 km.
Principals vies d'Hispània:
La Ruta de la Plata era l'antiga via romana que travessava Hispània de nord a sud. Comunicava el territori dels asturs amb la fèrtil Bètica. Rep la seva denominació per ser la ruta que conduïa als rics jaciments aurífers i argentíferos del nord-oest hispà. Unia en el seu tram principal 2 ciutats fundades per August, Emerita Augusta (Mèrida) i Asturica Augusta (Astorga), poblades ambdues per legionaris veterans de les guerres contra càntabres i asturs. Un ramal nord unia Astorga amb Gigia (Gijón) mitjançant Legio (Lleó), i un ramal sud feia el mateix des de Mèrida a Itàlica (prop de Sevilla) i després a Gades (Cadis). Des d'allà era ràpida la comunicació pel mar amb Roma. També travessava altres poblacions com Salmantica (Salamanca) i Norba Caesarina (Càceres).
La Via Augusta era la via romana més llarga de la península ibèrica. Amb els seus prop de 1.500 km uneix els Pirineus amb Cadis, en el sud d'Espanya. L'emperador August va ordenar la seva rehabilitació amb el canvi d'era i li va donar el seu nom a aquesta via. Es va convertir en una important via de comunicació del comerç entre les ciutats, les províncies i els ports de la Mediterrània.
Com construien els romans aquestes calçades?
En la construcció d'una via, els romans el primer que feien era traçar el reccorregut que deuria seguir la carretara i excavaven dos petits canals que eren recoberts per dos fileres de pedres, quedant delimitada la seua amplitud. Després obrien un canal entre les dos fileres i posaven en el fons pedres sense argamassa (statumen). A continuació cobrien aquest primer estrat amb una grossa capa de sorra o grava, de vegades mesclada amb morter (rudus). Finalment col·locaven un revestiment format per pedres triturades (nucleus) o per lloses de pedra (stratum). D'aquesta manera s'anaven construint les calçades:
No hay comentarios:
Publicar un comentario