martes, 21 de abril de 2015

ARQUITECTURA

I què podem dir de les construccions?
Els romans foren molt bons constructors. Estengueren per Espanya, afavorint en gran mesura el seu desenvolupament, les seues importants construccions. Varen entrar aviat en primer lloc per terres catalanes dels comtats de la Marca Hispànica on varen desenvolupar el seu primer romànic i es van estendre per la resta amb l'ajuda del Camí de Santiago i dels monestirs benedictins. Van deixar la seva empremta especialment en edificis religiosos (catedrals, esglésies, monestirs, claustres, ermites ...) que són els que han arribat al segle XXI millor o pitjor conservats, però es van construir també en aquest estil els monuments civils corresponents a la seva època, encara que de aquests últims es conserven bastants menys (ponts, palaus, castells, muralles i torres).

Sabíeu que moltes de les seues construccions perduren en l'actualitat?
Les basíliques, principalment construides com a casa real, es van edificar per tot l'Imperi i varen ser utilitzades per administrar justícia i ocupaven un lloc preferent en les ciutats. Els cristians aprofitaren la forma basilical i, en molts casos, els propis edificis romans per utilitzar com a recinte religiós oficial per a la celebració de la litúrgia.

Foro romano
La basílica de San Isidoro de Lleó:

 

I els ponts? No heu sentit dir en molts llocs "aquest és un pont romà"? Que aquests són i encara es conserven el famós pont que creua el Tormes, en Salamanca, o el pont d'Alcàntara que franqueja el Tajo. I fixeu-se bé: aquest era tan important, tan important, que el propi emperador Carles V el va manar reforçar i embellir mil anys més tart. Però haviem parlat de les ciutats romanes. Què ens queda d'elles amb tantes urbanitzacions recents? Les muralles! Aneu a Lleó, aneu a Lugo. Allí les podeu veure encara. A les de Lugo fins i tot tan ben conservades que, com eren tan àmplies, permeten als lucences tindre allí un bell passeig.

Pont romà sobre el riu Guadiana (Mèrida)



Pont romà de Salamanca

Coneixeu la típica forma semicircular dels teatres? No recordeu haver-ne vist cap?
El teatre romà va ser una construcció típica de l'Imperi, en totes les províncies, amb la finalitat d'interpretació d'obres dramàtiques gregues i llatines. Els teatres romans que podem en l'actualitat a Espanya són: el Teatre romà de Càdis, el de Cartagena, el de Còrdova, Màlaga, Mèrida, Sagunt, Sarragossa, entre altres. A continuació podem veure'n alguns d'ells:

Teatre romà de Cadis.

Roman Malaga.jpg 
Teatre romà de Màlaga
 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Merida_Roman_Theatre1.jpg 
Teatre romà de Mèrida


Sabeu què són els amfiteatres? Un amfiteatre és un tipus de lloc públic de la civilització romana, utilitzat per acollir espectacles i jocs (munera, lluita de gladiadors i venationes, lluita d'animals, ...).
A que sona com si fóra un tipus de teatre? Doncs, a part de la seva funció, la diferència més notòria entre un amfiteatre i un teatre romà clàssic, és que l'amfiteatre té forma circular o ovalada, mentre que el teatre és semicircular
A Espanya podem vore alguns amfiteatres com l'amfiteatre de Segòbriga a Cuenca, el de Cartagena, el de Còrova, el de Mèrida i l'amfiteatre de Tarraco (Tarragona).
 Amphitheatre of Tarragona 02.jpg
 Amfiteatre de Tarraco (Tarragona)
  Segóbriga Circo 04 JMM.jpg

Amfiteatre de Segòbriga (Cuenca)

I els circs que tant vos agraden, d'on han eixit? Aquests eren utilitzats per les carreteres de carros tirats per cavalls, que eren l'esport més popular de Roma i agradava a totes les classes socials. En els circs també es feien representacions que glorificaven els esdeveniments de l'Imperi, com batalles navals, per a això el circ era omplert d'aigua, tenien forma de ferradura, inspirats en els hipòdroms i estadis grecs, però molt més gran. Cal diferenciar-lo de l'amfiteatre, sent utilitzat per a espectacles de carreteres i per la seua forma el·líptica.
Podem trobar el circ romà de Mèrida, el circ romà de Tarraco (Tarragona), circ romà de Calahorra (Granada), circ romà de Toledo, circ Romà de Segòbriga (Cuenca) i circ romà d'Alhambra (Ciutat Real).

Circo Romano
Circ romà de Mèrida

També podem parlar dels aqüeductes. Eren canals artificials que permitien transportar aigua contínuament desde llocs remots fins a les ciutats romanes. Els enginyers romans, gràcies fonamentalment al seu ús del formigó, van ser els que van posar a punt tècniques que es van poder generalitzar per totes les ciutats de la Mediterrània. Amb tot, els factors tècnics no van ser els únics que van contribuir a difondre aquest tipus d'obres, va fer falta també la unitat política de l'Imperi i l'existència d'un sistema econòmic fort que creés les condicions per al desenvolupament urbà.
Alguns dels aqüeductes més importants a Espanya són:

Aqueduct of Segovia 02.jpg
Aqüeducte de Segòvia

Roman aqueduct Tarragona.jpg
Aqüeducte de les Ferreres (Tarragona)

El acueducto de Los Milagros.jpg 
Aqüeducte dels Miracles (Mèrida)

Peña Cortada 5.JPG
Aqüeducte de Penya Tallada (Província de València)

Per acabar, podeu veure un vídeo sobre l'arquitectura romànica i tot el que ens ha aportat:

No hay comentarios:

Publicar un comentario